Paddleboarding i kallt väder

Paddleboarding i kallt väder

Paddleboarding är en sport som många är intresserade av att sysselsätta sig med under vår och sommar eller på varmare breddgrader. Däremot är det en sport med flera fördelar och i takt med att intresset har ökat, har det också framkommit allt bättre utbud av passande tillbehör, för att kunna njuta av sporten även andra perioder på året.

Denna sport förser en med mycket avkoppling och mångsidig träning, och det är många som kan sysselsätta sig med den. Ännu fler fördelar blir det med sporten om det finns möjlighet med att utöva den längre perioder på året. Genom att investera i tillbehör som passar paddleboarding och att planera på ett annorlunda sätt. 

Exakt hur man behöver planera beror ju bland annat på var och hur man vill paddla runt samt vilken tid på året. Först och främst bör man tänka på att man kan hålla kroppen varm. Vilket kan handla om regelbundna pauser som inkluderar intag av varm dryck, men även om att ha med rätt typ av klädsel.

Korrekt uppvärmning är alltid bra

Oavsett vilken typ av sport man tänker sysselsätta sig med så är det alltid bra att börja med en passande uppvärmning. Om man ska vistas utomhus under kallare årstid är det en god idé med att börja uppvärmning med en varm dryck, innan man ens har kommit fram till den plats där man ska paddla. Och att ha med sig tillräckligt av denna vara. Kaffe, varm choklad, te eller soppa.

Utöver detta behöver du värma upp kroppen inför den kommande aktiviteten. Med sporten paddleboarding används större delen av kroppens muskler, vilket är en av de stora fördelar med sporten. Men därmed är det även viktigt att värma upp större delen av kroppen med olika typer av rörlighetsövningar. 

Man ska känna att man har en god kroppstemperatur och även se till att ens muskler är mjuka och flexibla. Tänk på hur du rör dig under tiden du står på din paddleboard. Mjuka upp med rörelser där alla leder är involverade. Böj och sträck på dig i olika riktningar, men var inte för snabb. Då är det risk för att man sträcker en muskel.

Korrekta kläder för paddleboarding SUP

För att sysselsätta sig med paddleboarding under kallare perioder på året på ett hälsosamt sätt är det viktigt att utrusta sig med korrekt klädsel. Och då innebär det inte enbart om vad man ska ha på sig under tiden man paddlar. Utan även om att ha med sig ordentligt varma kläder, som håller kroppen varm både före och efter aktiviteten. Till exempel tjockare byxor, tröja och halsduk.

När det är dags för att ta sig i vattnet finns det andra saker att tänka på. Du ska hålla dig varm och kunna röra dig på ett ledigt sätt. Det är till exempel inte passande med en stor tröja som är i vägen för dina armar när de ska kunna paddla obehindrat. Det bäst lämpade är en form av våtdräkt eller varmdräkt. Med de senare finns det plats med till exempel ett värmande underställ.

Om du inte är intresserad av att investera i en vattendräkt som är passande för kallare luft och vatten, bör du kontrollera vad som annars kan vara passande. Visst finns det flera typer av kläder som är varma och som är passande för utomhusaktiviteter. Men då kan det vara ännu viktigare att du håller dig nära land. Ifall att du skulle åka i vattnet kan det snabbt bli kallt, om kläder inte är anpassade för vatten.

När du är ute på vattnet blir det kallare för din kropp, så under vissa perioder kan det även vara bra att ha med sig handskar och mössa. Kanske även ett par strumpor som värmer dina fötter bättre.

God säkerhet är alltid prio ett

Var alltid säker på att du har tänkt på alla säkerhetsåtgärder. Du har kontrollerat din utrustning, din kropp är varm och musklerna är uppvärmda samt att det är ett passande väder för paddelboarding. 

En god säkerhet är att ha med sig en flytväst som passar just dig. Det finns även de modeller som har vattentäta fickor, där du kan förvara viktiga saker som bilnyckel och telefon. Ta annars med en vattentät påse eller behållare för att kunna få med dig dessa saker under din paddeltur. 

Det är lätt hänt att tiden springer iväg när man njuter av paddelboarding, men man bör ha tiden i åtanke. Vintertid mörknar det ju mycket tidigare, så om du planerar en längre tur är det bra att komma iväg så tidigt som möjligt eller att ta med sig en ficklampa med belysning som är anpassad för aktiviteten. Som en ficklampa som ger ljus en längre sträcka och som kan hängas runt halsen eller fästas i dina kläder.  

Kontrollera med väderrapporter

Även om du anser att det inte alltid går att lita helt på väderrapporter så finns det flera olika att kontrollera med. I synnerhet om man tänker vara aktiv i ett vatten. Finns det exempelvis risk för hårda vindar eller regn, eller kanske underströmmar där du vill njuta av din paddeltur? I så fall kanske det är bättre att skjuta upp det hela till en annan dag.

Även om du har kontrollerat att allt är okej med din utrustning och att du använder både säkerhetsrem och flytväst, så kan det vara bra att ha sällskap med sig. Även om ditt sällskap föredrar att stanna på land. Om något skulle gå snett med din utrustning, så har du assistans nära till hands. Det kan ju vara så enkelt som att man får kramp i benen när man behöver simma tillbaka till brädan eller att paddelåran går sönder.

Om du planerar att åka iväg är det bra att ha en kontakt som vet när du är på väg ner i vattnet, ungefär hur lång tid du planerar att paddla och meddela sen igen när du är uppe från vattnet. För en del kanske detta låter övermäktigt, men det kan vara en trygghet för dig själv och dina anhöriga. Oavsett hur lång erfarenhet du har av paddleboarding eller annan typ av aktivitet i vattnet.

Sup Sport 10% Rabattkod

Nya kunder får 10% Rabatt på sin första beställning. Anmäl dig till nyhetsbrevet.
SOMMAR22
Visa Rabattkod ➜
Pågående erbjudande
ribbon

Astrosweden 5% Rabattkod

Få 5% rabatt på din order! Gäller när du börjar prenumerera på nyhetsbrevet.
ASTROVIP
Visa Rabattkod ➜
Pågående erbjudande