Bästa SUP brädor 2023 – Paddleboard Bäst i Test

Hur man väljer rätt  Standup Paddleboard?

Stand up paddleboarding är en av de snabbast växande vattensporterna som finns. Anledningarna till detta är enkla, det är roligt, det är bra träning, och i stort sett vem som helst kan göra det.  Om du är på jakt efter en uppblåsbar standup paddleboard för att paddla i vatten, sjöar och i floder så har hamnat rätt.

Funderar du över vilken SUP bräda du ska välja? Om du är nybörjare kan det vara svårt att veta vilken SUP man ska köpa, då det många olika varianter att välja mellan. I den här guiden nedan så hjälper vi dig att hitta den rätta SUP brädan som passar just dina individuella behov. Vi går igenom de olika typer av SUP brädor som finns och för vem de passar bäst för. Välj supbräda utifrån din nuvarande nivå och dina behov och jämföra den med de funktioner som produkten erbjuder.

Sup Sport 10% Rabattkod

Nya kunder får 10% Rabatt på sin första beställning. Anmäl dig till nyhetsbrevet.
SOMMAR22
Visa Rabattkod ➜
Pågående erbjudande
ribbon

Addnature 100kr Rabatt

Villkor: Rabatten dras automatiskt i kassan. Gäller ej produkter märkta “Exkluderad vara”, Houdini, Patagonia, Klättermusen, Mountain Equipment, Meindl, Outdoordays, Tentipi, Thule, elektronik, cyklar & kajaker. Dras från nuvarande pris och kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Giltig t.o.m. 17/7-24.
Aktivera Rabatt ➜
Pågående erbjudande

Vad ska du använda din sup bräda till?

För att välja rätt SUP bräda så behöver du fråga dig själv vad syftet med ditt köp är när du ska köpa en SUP bräda. En SUP bräda kan används till flera olika aktiviteter inom paddelsurfing. För att kunna välja rätt SUP bräda så måste du veta vilken typ av bräda som är bäst för din tilltänkta aktivitet. 

En annan faktor som spelar en stor roll i ditt val av SUP bräda är också hur lång erfarenhet du har vid användning av paddelsurfing. Det finns SUP brädor som är mer stadiga och är utformade för att inte välta. Som nybörjare är det bästa och mest optimala valet av SUP bräda de brädor som är mer stabila i utformningen.

Innehållsförteckning

SUP Bräda Bäst i test

Numinous Air SUP Racing 12.6
Konstruerad för fart

Kona Numinous Air SUP Racing 12.6 är den uppblåsbara brädan som är skapad för entusiaster av vattensport, speciellt designad för träning och tävling. Den är perfekt för dig som älskar intensiva träningspass på vattnet men inte vill kompromissa med bekvämlighet och enkel transport. Dessutom passar den även de som redan äger en hård bräda och vill ha en högpresterande uppblåsbar bräda för resor.

Brädan är konstruerad för att ge maximal respons och glid, med en längd på 12’6″ fot för fantastisk manövrerbarhet och fart. Den unika Fusion-konstruktionen och kolfiberförstärkningarna gör den till en av de lättaste och styvaste uppblåsbara SUP-brädorna på marknaden. Dess längsgående kolfiberförstärkningar, dubbla kantförstärkta sidor och US-box med fena ger överlägsen stabilitet och styrning.

Saimaa Sup Sup-Brädpaket Bass 11.0
Populär SUP-bräda

Saimaa Sup Sup-Brädpaket Bass 11.0 är en av de mest populära SUP-brädorna på marknaden då dess stabilitet gör den till en perfekt bräda för alla typer av användare. Materialen som tillverkaren har använt sig av är fullt av den senaste teknologin och den bästa kvaliteten, så att du kan vara säker på att det är en bräda som är byggd för att vara extremt hållbar. 

En bredd på 26 tum bäddar för bekvämlighet och gott om plats, antingen för att kunna röra dig obehindrat eller för att få plats med packning för en längre tur. Den bär upp till 140 kg. Oavsett om du föredrar långsamma turer på lugna vatten eller om du vill ha mer avancerade utmaningar på vågorna kommer du att gilla den här modellen.

Den håller bra fart på vattnet tack vare den uppdaterade designen med en spetsigare för tillsammans med en kantig akter, och det gör dessutom att den håller en stadig kurs så att du inte behöver byta sida hela tiden.

Den här modellen har en riktigt schysst design, som verkligen passar för dem som vill komma ut på vattnet och njuta av solen och vågornas skvalp. Om du är ute efter en bräda av grym kvalitet som samtidigt är väldigt prisvärd kan du sluta leta – Saimaa Sup Sup-Brädpaket Bass 11.0 passar dig som handsken!

 • Volym på brädan är 330L
 • Maxtryck 25 psi
 • Maxbelastning 140 kg.
 • Justerbar paddel, max 210 cm, vikt ca. 960g
SUP SUN 10.6, SUP BOARD
Om du letar efter en bräda av högsta kvalitet för hela familjen med utmärkta tillbehör har du hittat rätt med Saimaa SUP Sun 10.6.

SUP SUN 10.6 är den perfekta brädan för ditt nästa paddelboardingäventyr. Den är otroligt stabil, vilket gör den perfekt för nybörjare eller de som paddlar med barn eller hundar. Hela familjen kommer att älska att spendera tid på vattnet med den här brädan! 

SUP SUN 10.6 är tillverkad av hållbara material, vilket garanterar att den kommer att klara många års användning. Brädan kommer därför med hela tre års garanti. Den är också lätt att transportera i den medföljande väskan, vilket gör den till den perfekta brädan att ta med på semester eller till sjön. Beställ din idag och börja njuta av vattnet som aldrig förr!

 • 320x81x15cm, 312L, 9,2 kg
 • Styva, lätta och flytande kolfiberpaddlar med ett hållbart axelavsnitt i plast, max 215 cm, vikt 910 g

Kona Core Air SUP 10.8 är den perfekta brädan för alla som vill börja med stand up paddle boarding. Den är extremt mångsidig och kan användas i en mängd olika förhållanden. Den är tillverkad av ett högkvalitativt och hållbart material med förstärkta sidor och skarvar, så den är byggd för att hålla länge. Det slipade ytskiktet garanterar att du alltid har bästa möjliga grepp.

Kona Core Air SUP 10.8 kommer också med utbytbara fenor så att du kan anpassa din åktur. Den är stabil och lätt att manövrera, vilket gör den idealisk för både nybörjare och erfarna paddlare. Med sin praktiska storlek är detta den perfekta brädan för alla äventyr.

 • Brädans vikt: 8,5 kg
 • Lastvikt: +40 kg
 • Paddlarens vikt: 100 kg
DUNA 11.6, SUP BOARD
Stabil, hård bräda med bred form.

DUNA 11.6 SUP-brädan från JOBE är det perfekta valet för dig som vill ha den senaste tekniken och designen i din paddelbräda. Den är tillverkad helt och hållet med de bästa materialen och klarar upp till 160 kg, vilket garanterar att den kommer att vara hållbar och robust nog för även de mest intensiva paddle boarding-sessionerna. 

Den eleganta designen kommer garanterat att vända huvudet när du är ute på vattnet, och den banbrytande tekniken som används i dess konstruktion innebär att den kommer att prestera på högsta nivå, oavsett vilka förhållanden du möter. Om du letar efter en paddelbräda i toppklass som inte kommer att svika dig är DUNA 11.6 det perfekta valet.

 • Mått: 350cm x 79cm x 15cm, 340L, 20PSI
 • Justerbar styv paddel i massivt glas (justeringsområde 180-220cm, vikt 780g)

Olika typer av Standup Paddleboard?

Det finns olika varianter av SUP brädor som innefattar olika egenskaper för att passa just dig och ditt behov vid paddelsurfing. Nedan går vi igenom de olika brädtyperna, samt vad de är bra för. 

Allround

En allround bräda är stadig och stabil bräda som går att använda till många olika slags aktiviteter. Du kan exempelvis motionspaddla, fiska eller utföra yogaövningar. Allround brädor är vanligtvis 3 – 3,6 meter långa och är det mest optimala valet för dig som är nybörjare då de är stabila tack vare sin bredd och runda nos.

Surfa

En vågsupbräda är precis som det låter, en SUP som är utformad för att klara vågor. Den här typen av brädor har en kortare längd och kräver ofta en längre erfarenhet av dig som användare för att kunna paddelsurfa på ett bra och tryggt sätt som möjligt.

Uppblåsbar SUP

Uppblåsbara SUP brädor är också ett bra alternativ för nybörjare och blir allt mer populära då de är väldigt enkla att ta med sig ihoprullade. Om du har tänkt att åka runt mycket och paddelsurfa på olika ställen så är en uppblåsbar SUP att rekommendera. 

Race

En annan variant av bräda är race SUP brädor. De är vanligtvis 3,6 – 4,2 meter långa och smalare än andra typer av SUP brädor. En Race SUP är utformad med en smal nos och är till för dig som vill paddla i en hög fart. Den här typen av brädor används vid tävlingar där det krävs mer fokus och en betydligare snabbhet.

Adventure

Adventurebrädor har en tung konstruktion som gör de mer stabila och slittåliga. Den här typen av SUP är väldigt tekniska och klarar av grunt vatten. Ett populärt användningsområde vid val av adventurebrädor är vid exempelvis fiske, då brädan har en passande funktion till just denna och liknande aktiviteter. 

Vad är skillnaden mellan en uppblåsbar sup bräda jämfört med en hård sup bräda?

En vanlig fråga som många människor ställer sig när de ska välja en SUP bräda är om man ska välja en hård eller en uppblåsbar bräda. Hårda brädor kallas även för kompositbrädor. Det är lätt att en missuppfattning sker att de hårda brädorna är mer tål mer motstånd än de uppblåsbara, men det är faktiskt tvärtom. 

Hård bräda

Hårda SUP brädor är tillverkade av frigolit, glasfiber, kolfiber och trä. Den typen av brädor är svårare att transportera än uppblåsbara brädor, däremot så behöver du inte pumpa upp brädan vilket gör det mycket smidigare att komma igång vid användning av hårda SUP brädor.

En hård SUP är ofta mer styv och har ett bättre glid än en uppblåsbar bräda, även om skillnaden är mycket mindre nu än vad det var för ett par år sen.

Uppblåsbar bräda

De uppblåsbara SUP brädorna har, som tidigare nämnts ovan, utvecklats mycket de senaste åren och kommer nästan upp till samma prestanda som en hård SUP bräda. En uppblåsbar paddelsurfingbräda tål dessutom stötar mycket bättre än en hård bräda.

Faciliteten i att så enkelt kunna transportera en uppblåsbar SUP har gjort den här typen av brädor mycket populära. Du kan exempelvis enkelt ta med en uppblåsbar SUP bräda i en bil, på ett tåg eller till och med på flygplan, vilket kan vara väldigt smidigt om man vill utöva paddlesurfing i olika miljöer och platser som är anpassad för denna aktivitet.

Uppblåsbar supbräda är att föredra

Såvida du inte bor precis vid havet eller vid en sjö och endast tänkt att använda din supbräda där så är en uppblåsbar SUP att föredra. Eftersom att det numera knappt är någon skillnad på prestandan och att uppblåsbara brädor är så pass stöttåliga så är det väldigt praktiskt om man vill paddla i olika miljöer.

Enkelheten med att kunna transportera runt en uppblåsbar supbräda är givetvis också en stor fördel. Även om det är jätte härligt att paddelsurfa i våra sjöar och hav så är det många som väljer att ta med sig sina supbrädor ner till medelhavet och även en mer exotiska destinationer. 

Form och storlek 

När det kommer till paddelbrädor inom SUP så har utseendet på en bräda en stor betydelse. SUP brädans form, längd, bredd samt nosen på själva brädan utger olika egenskaper för olika typer av brädor. Nedan guidar vi dig igenom de olika dimensionerna på en SUP bräda samt de olika egenskaperna. 

Bred eller smal SUP bräda

En fördel vid valet av en bred SUP bräda är att den ger en bättre balans och stabilitet när du ska paddelsurfa. Vid användning av en smalare bräda är är några positiva egenskaper att den ger ett bättre glid och är snabbare. Smala brädor är bättre för tävlingar, träningspass och för dig som har tänkt att paddla långt.

Nos
Nosen på en SUP bräda har en stor betydelse i ditt val och köp av en bräda . En rundad nos gör brädan mer stadig och du får då en bättre kontroll på brädan i jämförelse med en spetsig nos som istället ger en annan typ av snabbhet, ett bra glid i vattnet samt hanterar vågor på ett bra sätt. 

Tjocklek

Tjockleken på en bräda spelar roll för stabiliteten. En tjock SUP bräda ger en större volym samt en förminskad risk för att vatten ska komma upp över kanten och därmed göra så att brädan tippar över. När du ska paddelsurfa brukar en tumregel vara att vuxna människor bör använda en SUP bräda som är minst 15 cm tjock. De tunnare brädorna kan vara runt 10 cm tjocka. En bräda som är tjockare ger en mycket bättre styvhet. Volymen är mycket viktigt för att supbrädan ska hålla sig ovanför vattenytan med en person ståendes på brädan. Ju tyngre man är ju viktigare är det att brädan har en bra volym.

Tryck
En bra SUP ska klara av mellan 15 – 20 PSI, detta för att supbrädan inte ska böja sig när man står på den.

Längd och bredd

Längden på en SUP bräda har en stor påverkan för brädans funktion när du ska paddelsurfa. En bräda som är lång har en mer snabbhet än om du väljer en kort bräda. Fördelen att välja en kortare bräda är att den är enklare att styra. De flesta SUP brädor är mellan 2 – 4,2 m långa.

Vi rekommenderar korta sup brädor för surfing, för allround aktiviteter välj en mellan längd och för tävling och långa turer välj en långbräda. Ta även med du ska ha med någon form av förvaring på sup brädan när du köper din nya sup bräda. 

Bra riktlinjerna för en kort, måttlig och lång sup bräda:

 • Kort längd (mindre än 3 meter)
 • Medellängd (3 till 3,6 meter)
 • Lång längd (större än 3,6 fot)

Bredden sträcker sig från nästan 63,5 cm till 88,9 cm eller mer. Genom att lägga till bredd ökar volymen, vilket förbättrar stabiliteten, såväl som kapaciteten för att dra redskap. Smala brädor har mindre motstånd, rör sig snabbare och kan lättare svängas.

Generellt rekommenderar vi en lite större bräda till nya paddlare för att ge mer stabilitet.

Ska du köpa en sup bräda till familjen så rekommenderar vi att ni väljer en bräda utifrån den som väger mest i familjen och även räknar med om fler ska transporteras på brädan eller om någon förvaring ska följa med.

Annan utrustning som kan vara bra att ha för SUP

När det kommer till SUP och alla dess aktiviteter så finns det annan utrustning som man kan behöva.

Paddel

De flesta SUP:er inkluderar en paddel med köp men inte alla. En paddel är givetvis mycket viktigt för det är med hjälp av paddeln som du tar dig runt med supbrädan. Det finns olika typer av paddlar, fasta tvådelade och tredelade. 

För en Allround SUP brukar man säga att paddeln ska vara 10 – 20 cm längre än ens egen längd. Om man ska paddla i vågor på öppet hav så används en mycket kortare paddel. Man använder alltså olika typer av paddel beroende på aktivitet. Paddelskaft är vanligtvis gjorda av aluminium, glasfiber eller kol. 

Ankelfäste

Ett ankelfäste är den linan som man fäster runt foten och sedan på SUPen. Ett koppel är till hjälp om du ramlar av din bräda och inte vill att den ska flyta iväg, speciellt om det är blåsigt eller det råkar vara vaknar, eller om du tryckte bort brädan när du välte. Vissa SUP-paket inkluderar ankelfästen andra inte, om det inte ingår i ditt paket så rekommenderar vi att du köper ett separat då detta ökar din säkerhet. 

Våtdräkt

Om man använder sin SUP på sommaren eller i ett annat land kan det givetvis vara skönt att hoppa i vattnet eller få lite stänk på sig. Men om man till exempel utför SUP på hösten eller våren i Sverige så kan det vara fördelaktigt att ha på sig en våtdräkt för att klara av det kala vattnet. 

SUP – Flytväst

Om man paddlar med sin SUP på öppet hav kan det vara en ide att ha en flytväst på sig om man inte känner sig så bekväm på djupt vatten eller med simning. Vi rekommenderar att du köper en sup flytväst som är designade specifikt för aktiviteten stand up paddlebording då dessa är designade så att händerna kan röra sig fritt när du paddlar stående. 

Fena

Under supbrädan så finns ett fensäte, SUP fenan är mycket viktigt då den hjälper dig att öka stabiliteten och hålla dig rak när du paddlar. SUP fenan är extra viktigt på uppblåsbara supbrädor.

Storlekar och former varierar. Ju längre fenan är, desto mer inflytande kommer den att ha på spårning och stabilitet. Däremot är kortare fenor bra för grundare vatten som floder med låg volym. 

Olika typer av fenor: 

 • Enkelfena: En enkel, vanligtvis längre fena som placeras i mitten
 • 3-fena:  Tre fenor som är lika långa och stora och jämnt fördelade
 • 2-fena:  Två fenor som är lika långa och stora och med jämnt mellanrum
 • 2 plus 1:  En enda större fena i mitten och två mindre fenor på vardera sidan

Hur man underhåller sin SUP bräda? 

När man har valt ut den SUP bräda som passar ens syfte med sporten som bäst, så är det även viktigt att ta reda på hur den ska underhållas. Ju bättre man underhåller sin uppblåsbara bräda, desto bättre nytta får man ju av den och under en längre tid.

Hur mycket underhållning som krävs beror på i vilken typ av vatten som SUP brädan används i och hur ofta brädan används. Med uppblåsbara brädor är det först och främst viktigt att man inte viker ihop brädan när den fortfarande är våt. I synnerhet om brädan ska förvaras ihopvikt en längre tid.

Var även försiktig med att låta din bräda ligga i stark sol en längre tid. Värmen kan leda till att det kommer in mer luft i brädan och att brädan sen börjar läcka. Så om brädan ska förvaras utomhus kan det vara extra viktigt att täcka över den med en skyddande duk.

Lyft alltid upp din bräda

Även om många uppblåsbara brädor är robusta och tål mycket, så är det bättre för den i längden om den inte dras över olika underlag. Utan ta för vana att alltid lyfta den med dig. Det finns i regel alltid minst ett handtag som gör det lättare för dig att bära med dig din bräda och de är ju inte så tunga. 

I en del vatten kan det finnas mer stenar och annat som kan skada din bräda eller slita ut den i förtid. Så var uppmärksam på hur vattnet ser ut och undvik att paddla där det finns skadligt material.

Extra skydd för brädan

När brädan ska användas under soliga dagar eller förvaras utomhus, rekommenderas det att använda sig av en skyddsspray som kallas 303. På dessa flaskor finns tydliga anvisningar på hur det ska användas. Denna spray bildar ett skyddande lager på din bräda, men överanvänd det inte. Det kan räcka med att så kallat dutta på lite av sprayen. 

Även om du använder dig av skyddsspray och en skyddande duk eller liknande, så är det bra att ta för vana med att ha med sig en handduk. Som man använder sig av för att torka av brädan. Om brädan ska stå förvarad en längre tid bör den även tvättas ren från salter eller annat som kan finnas i det vatten du har använt din SUP bräda.

Påverkan av temperaturen

Lufttrycket i din bräda kan påverkas på olika sätt, beroende på vilken temperatur som råder. Om det är kallare temperatur så kan din bräda förlora luft och om det är varmare temperatur så kan brädan fyllas med mer luft. 

Därmed är det även bra att ta för vana att kontrollera lufttrycket i brädan. Behöver det fyllas på mer luft eller släppas ut luft? Vid kallare temperaturer kan det då vara bra att ha med sig en luftpump, för att snabbt och smidigt fylla på med mer luft. 

Detta är extra bra om man transporterar en uppblåst bräda en längre sträcka eller om man tänker sporta med sin bräda längre tider åt gången.

Transportera din SUP med säkerhet

Uppblåsbara SUP:ar kan tömmas, rullas ihop och enkelt förvaras i din sup ryggsäck. 

Om du planerar att transportera en SUP på utsidan av ditt fordon, se till att brädan är helt låst och säkrad så att brädan ej flyger av när fordonet startar. 

Hur mycket kostar en sup bräda?

Priset på en SUP kan variera mycker på allt mellan 2500 – 15.000 kronor. Vanligtvis ligger en bra sup bräda runt 5000kr. 

Vi rekommenderar att investera i en kvalitetsbräda som kommer hålla flera år jämfört med en billig sup brädor från tex Lidl eller Jula. Kom även ihåg att utvecklingskurvan för att lära sig stand up paddle bording är lätt och du redan efter ett par gånger så kommer du bli bättre. 

Frågor och svar sup bräda

Ja, långa sup brädor är snabbare och är utformade att åka mer rakt medans breda sup brädor är mer stabilare och bekvämare. 

Sup brädor med medellängd är anpassade för mer dagligt användande. 

En sup bräda är utformad att endast en person ska använda sup brädan. Det är möjligt att transportera flera personer och andra föremål också. Har man tänkt att transportera barn / husdjur eller en till person på brädan så att det viktigt att veta den maximala vikten som sup brädan klarar av och den hittar du alltid i manualen. Vi rekommenderar köpa en familjebrädor för dig som är intresserad av att transportera mer än en person. 

Ja, detta är möjligt. Räkna med hundens vikt och kolla så att sup brädan klarar av det rent viktmässigt. Hunden kan ge extra stabilitet när du paddlar. Vi rekommenderar att köpa en hund flytväst för hundens säkerhet. 

Bär alltid en flytväst när du paddlar sup. Vi rekommenderar att du väljer en flytväst som är special tillverkad för aktiviteten stand up paddling. Dessa flytvästar gör är utformade så att du kan röra händerna mer fritt jämfört med andra flytvästar. 

En uppblåsbar sup bräda håll i flera år om du använder och underhåller brädan på rätt sätt. Flera företag erbjuder garantier på 1-3 år. Livslängden minskar ju mer du använder brädan och hur du hanterar den. 

Sup brädor är tillverkade i ett starkt material och klarar av stötar. Det viktigaste är att du lyfter brädan och inte drar eller släpar brädan uppe på land. 

Se till att SUP-brädan är helt torr innan du förvarar den. När det fortfarande är fuktigt kan mögel uppstå. Det är bäst att förvara sup bräda  i ett garage eller en garderob, där det är svalt och torrt. Förhindra solljus från att skina på din SUP-bräda, eftersom det påverkar kvaliteten. 

Se till att SUP-brädan är helt torr innan du förvarar den. När det fortfarande är fuktigt kan mögel uppstå. Det är bäst att förvara sup bräda  i ett garage eller en garderob, där det är svalt och torrt. Förhindra solljus från att skina på din SUP-bräda, eftersom det påverkar kvaliteten. 

Lämpligt lufttryck anges för varje specifik modell i manualen. Lufttrycket anges i PSI. I de flesta fall bör du ha ett tryck mellan 10 och 17 PSI. Medelsnittet är 14.

Ja det är möjligt. Packa ner din sup bräda korrekt i ryggsäck med samtliga tillbehör. 

Sup brädor och tillbehör väger en del och detta medför att man måste boka ett tillägg till din vanliga flygbiljett och detta tillval går under kategorin sportutrustning. 

Det beror på vilken modell du har köpt. Vissa fenor sitter fast och andra går att bort/byta. Läs i instruktionsboken vad som gäller exakt för din sup bräda. 

Köp sup bräda utifrån dina behov. Vi på standuppaddlepoarding rekommenderar Kona och Black Cat boards.

 

Vi har samlat rabattkoder och rea på ett och samma ställe så att du kan köpa din sup bräda så billigt som möjligt. 

Klicka här för att komma till sup bräda rea och få extra rabatt.

Bäst i test - sup bräda

 1. Kona – Numinous Air SUP Racing 12.6
 2. Saimaa Kayaks PIKE Canoe 10.0, SUP Board
 3. SUP SUN 10.6, SUP BOARD
 4. Kona Core Air SUP 10.8
 5. DUNA 11.6, SUP BOARD