SUP paddel för Stand Up Paddleboard - Bäst i test

Sup paddel

Detta ska du tänka på när du väljer SUP paddel

Att välja rätt SUP paddel kan göra stor skillnad för hur du presterar på din bräda, hur roligt du kommer att ha och din upplevelse i stort. Det finns några saker att tänka på när du väljer paddel till SUP, bland annat längd, bladform och material. Här är en snabbguide som hjälper dig att välja rätt SUP paddel för just dina behov.

Vi på standuppaddleboarding har tagit fram våra bästa sup paddel utifrån pris, populäritet och egna tester. Välj paddel utifrån dina behov och jämföra den med de funktioner som produkten erbjuder.

Vad är en SUP paddel?

När vi pratar om SUP handlar det förstås om Stand Up Paddleboard, en slags bred och stadig surfbräda som man står upp på, samtidigt som man paddlar sig fram. Du kan paddla SUP såväl på havet som på lugnare vattendrag som sjöar och floder. 

Beroende på vad för slags aktivitet du har i tankarna bör du anpassa din paddel SUP efter detta, då det är brädan tillsammans med din paddel som avgör hur din upplevelse på vattnet kommer att bli. Vissa vill kunna paddla SUP så snabbt som möjligt medan andra prioriterar att det ska gå lätt eller att färden ska bli stabil.

Hur väljer man rätt paddel SUP?

När du ska välja en SUP paddel finns det många saker att ta med i beräkningarna – det är absolut inte så att alla paddlar är likadana. Det viktigaste är paddelns längd, dess bredd och bladets form. Sedan är det materialet, skaftets styvhet och handtaget som avgör vilken prisklass du hamnar i. Om du inte paddlar ofta kan det vara smart att köpa en SUP paddel billig, ju oftare du utövar paddelsurf desto bättre är det att investera i en högre kvalitet. 

Allt detta går vi igenom mer på djupet lite längre ner i artikeln.

Innehållsförteckning

⬇︎ SUP Paddel⬇︎

Black Cat Boards Paddel Glasfiber Vit
Black Cat Boards Glasfiberpaddel - för dig som vill ha en bättre känsla.

Denna glasfiber paddel är ett utmärkt val för den som söker en lätt och stabil paddel med hög prestanda. Skaftet i glasfiber ger en styvare känsla än en paddel i aluminium, och är mer hållbart och starkare än t.ex. kolfiber. Bladet har en annorlunda utformning för att ge en mjukare kontakt med vattnet och en bättre upplevelse. Handtaget är ergonomiskt designat för att ge en bekväm känsla under långa paddlingsturer. Denna paddel har samma mått och utformning som paddlar i kolfiber, men till ett lägre pris. Den kan enkelt delas i två för att få den i en paddelväska och skydda den under transport. Maxlängden är också anpassad för att passa även längre personer. Den har även en steglös justering av längden tack vare den speciella låsningen på skaftet. Paddelns yta har en matt finish som ger mer skydd mot repor och slag, samt bättre grepp. Denna glasfiber paddel är ett bra val för den som söker en hållbar och prestandamässigt bättre paddel till ett lägre pris.

Black Cat Boards Paddel Aluminium Black Head 2022
Black Cat Boards Aluminiumpaddel Black Head - den paddel som ingår som standard i paketen.

Denna sup paddel är ett utmärkt val för den som söker en flexibel och hållbar paddel. Den har fått flera uppdateringar som gör den mer användarvänlig och prestandamässigt bättre. En av de största förbättringarna är den steglösa justeringen av längden, vilket gör paddeln ”glappfri” och mer stabil. Denna paddel har även en förstärkt infästning i bladet, så det är mindre risk för att det ska lossna eller skadas. Paddeln kan enkelt delas i två för att få den i en paddelväska och skydda den under transport. Den har även en inbyggd flottör som gör att den inte sjunker. Materialet i ABS plast och aluminium gör att paddeln är mindre okänslig mot skador från t.ex. stenar eller andra hinder i vattnet. Denna paddel är ett utmärkt val för den som söker en flexibel, hållbar och användarvänlig paddel för att få ut det mesta av sin prestanda i vattnet.

Black Cat Boards Paddel Kolfiber Turkosblå
Black Cat Boards Kolfiberpaddel - när känsla och vikt är ditt val.

Denna kolfiber paddel från Black Cat Boards är ett utmärkt val för den som söker en ultralätt och stabil paddel med hög prestanda. Skaftet i kolfiber ger en stenhård känsla jämfört med en paddel i aluminium eller glasfiber. Kolfiber är mer känsligt än andra material men är otroligt starkt och hållbart. Bladet har en annorlunda utformning för att ge en mjukare kontakt med vattnet och en bättre upplevelse. Handtaget är ergonomiskt designat för att ge en bekväm känsla under långa paddlingsturer. Paddeln är tillverkad av högsta kvalitet 3K kolfiber vilket ger en stabil och lätt paddel. Du kan enkelt dela paddeln så den går ner i en paddelväska för att skydda den under transport. Maxlängden är också anpassad för att passa även längre personer. Den har även en steglös justering av längden tack vare den speciella låsningen på skaftet. Paddelns yta har en matt finish som ger mer skydd mot repor och slag, samt bättre grepp. Denna kolfiber paddel från Black Cat Boards är ett bra val för den som söker en ultralätt, hållbar och prestandamässigt bättre paddel.

Denna snygga Standard SUP-paddel från Aqua Marina är ett utmärkt val för den som söker en lätt och hållbar paddel för stå-upp paddling. Paddelns skaft är tillverkat i aluminium och utrustat med ett T-handtag för ett bekvämt grepp. Bladet är tillverkat av 70% nylon och 30% glasfiber för en bra flexibilitet och hållbarhet. Paddelns längd är justerbar från 165-210 cm med hjälp av en spärr i skaftet, vilket gör den lämplig för alla personer och paddlingstekniker. Den är perfekt att använda tillsammans med SUP-paddelbrädor och finns i färgerna orange, svart och vit. Skaftet är i 3 sektioner och har en diameter på 29 mm. Bladet har en storlek på 42 x 20 cm (L x B). Denna paddel är ett bra val för den som söker en lätt, hållbar och justerbar paddel för stå-upp paddling.

Vilket material är paddeln tillverkad av?

När det kommer till SUP paddel fungerar det så klart som med all idrottsutrustning – beroende på vilket material som används blir paddeln mer hållbar och både vikten och prisklassen ändras. 

Carbon SUP paddel, de som är gjorda av kolfiber, brukar vara det bästa valet för den som är ute efter att vara så snabb som möjligt. Dessa är de absolut lättaste, men då de också är dyra och ömtåliga är det inget vi rekommenderar till nybörjare. 

Aluminium paddlar är bra för nybörjare som inte behöver åka så långt eller så fort. De är exempel på SUP paddel billig, och är även tåliga och hållbara. 

För den som är ute efter den gyllene medelvägen finns det paddel till SUP som kallas hybrider, och är gjorda antingen helt och hållet av glasfiber eller av kolfiber tillsammans med glasfiber. De ger en bra kombination av lätthet och hållbarhet.

Paddelns anatomi

En SUP paddel består av ett handtag, ett skaft och ett blad. Komfort och säkerhet när du håller i ett handtag är avgörande för en lyckad konstruktion. Det ska ligga i handen som en förlängning av kroppen, fördela trycket jämnt och upprätthålla ett starkt och säkert grepp även vid svåra uppgifter. 

Skaftet på en paddel SUP kan vara mer eller mindre styvt. Mjuka skaft är bekvämare och skonsammare, men inte lika snabba som de hårda skaften. 

Sedan kommer vi till det viktiga bladet. Bladet på en SUP paddel fungerar ungefär som växlarna på din cykel. Tunt blad – hög växel, brett blad – låg växel. Vilket som är det bästa valet beror på vilken frekvens du gillar att paddla med och hur mycket styrka du vill använda.

Längden på din SUP paddel - den ska vara proportionell mot din längd

Längden på paddel till SUP är avgörande för en trevlig upplevelse på din SUP. Den perfekta storleken på din paddel beror på din längd och armlängd. För nybörjare är en paddel som är ungefär 20-25 cm högre än du själv optimal – detta säkerställer att den vinkel du behöver nå när du paddlar förblir bekväm och effektiv. 

Ju mer erfaren du är, desto mer vältränad kommer din muskulatur att vara. Då kan det vara läge att korta ner din paddel SUP till att vara ca 10-15 längre än dig själv, för att på så vis få en mer effektiv paddling. 

När du väljer en längre eller kortare paddel till SUP är det viktigt att du inte offrar effektivitet och kontroll; att ha precis rätt axellängd kan göra en stor skillnad för din totala prestation ute på vattnet. Att hitta den bästa storleken till paddel SUP för dig själv kan kräva lite trial and error, men med lite tålamod kan du vara säker på att få ett mödosamt men ändå kraftfullt slag med varje dopp av bladet i vattnet.

Paddelns bredd - en bredare paddel SUP ger dig mer stabilitet

SUP åkare vet att en bredare paddel ger en stabilare åktur. Oavsett om du är nybörjare som vill bli bekväm på vattnet med din SUP paddel teknik eller en erfaren paddlare som vill ha extra självförtroende för mer tekniska manövrar, ger en bred paddel dig den extra balans du behöver för att paddla SUP. 

Detta är särskilt viktigt i skvalpigt vatten, vilket gör att du kan behålla kontrollen och landa trick lättare. Och det är nu superenkelt att hitta en bred SUP paddel – på nätet finns det massor av pålitliga märken med justerbar bredd som tillgodoser alla typer av åkare! En bred paddel till SUP finns i alla olika prisklasser och material, så du kan likaväl hitta en SUP paddel billig som är bredare som en carbon SUP paddel som är lite dyrare.

Bladets form - tänk på vilken typ av vatten du oftast kommer att paddla i

När du väljer en paddel till SUP är bladets form en viktig faktor att ta hänsyn till. Beroende på var du kommer att paddla den mesta tiden kommer den optimala bladformen att variera. Ett långt och smalt blad ger mer fart och kraft i lugnt vatten, medan ett kort och brett blad är väl lämpat för hackiga eller grunda vattendrag. Det finns numera många bladformer till paddel SUP, så det är värt att ta sig tid att undersöka vad som fungerar bäst för dig och din SUP paddel teknik i den typ av vatten som du planerar att paddla i mest.

Priset - jämför olika märken och material för att hitta det bästa värdet för dig

När det gäller att hitta det bästa priset på en paddel SUP kan en prisjämförelse mellan olika märken och material göra stor skillnad. Genom att ägna en stund åt att hitta det mest kostnadseffektiva sättet att få det du behöver kan du stöta på dolda pärlor och andra oväntade möjligheter. 

Det finns en mängd olika resurser tillgängliga online och offline för att informera dina beslut och hjälpa dig att hitta de bästa erbjudandena på vad du än letar efter. Kom ihåg att en liten investering i tid kan leda till stor avkastning i form av sparade pengar på en carbon SUP paddel.

Att välja rätt paddel SUP är viktigt för både amatörer och erfarna SUP paddlare. Längd, bredd, bladform, SUP paddel teknik och handtag bör beaktas när du fattar ditt beslut. Priset är också en faktor – jämför olika märken och material för att hitta det bästa värdet för dig. Med så många alternativ på marknaden är det viktigt att göra din forskning innan du gör ett köp. Följ dessa tips för att hitta den perfekta paddeln för ditt nästa äventyr!

FAQ - sup paddel

Skillnaden mellan en kolfiberpaddel och en glasfiberpaddel är att kolfiberpaddlar är vanligtvis lättare och mer hållbara, medan glasfiberpaddlar är billigare men fortfarande starka och hållbara.

Längden på en sup paddel kan justeras genom att använda en spärr eller låsning på skaftet, eller genom att dela paddeln i två delar.

Det beror på paddelns utformning och användningsområde, men en allround-paddel kan fungera bra för olika typer av sup-åkning.

Bladstorleken bör matchas med din kroppstyp och paddlingsteknik för att få bästa prestanda.

För att vårda din sup paddel bör du torka av den efter varje användning, undvik att lämna den i direkt solljus eller värme, och förvara den i en paddelväska eller skyddande miljö.

 

Det beror på personliga preferenser och användningsområde, men vanligtvis är kolfiber ett bra val för en ultralätt och hållbar paddel med hög prestanda, glasfiber är ett bra val för en stark och hållbar paddel till ett lägre pris och aluminium är ett bra val för en lätt och budgetvänlig paddel.

 

Vi har samlat rabattkoder och rea på ett och samma ställe så att du kan köpa din sup paddel så billigt som möjligt. 

Klicka här för att komma till sup bräda rea och få extra rabatt.

Bästa Sup paddel