SUP bräda för nybörjare - Bäst i test

sup bräda nybörjare

Med en bra sup bräda för nybörjare är paddleboarding en rolig och nyttig aktivitet för människor i olika åldrar och storlekar. Vare sig man söker efter en SUP-bräda nybörjare eller för de som har varit aktiva inom sporten en tid, så är det alltid viktigt med att finna en bräda som fungerar bäst för det sätt man tänker använda brädan på.

Vilken SUP bräda är bäst för din träning beror bland annat på vilket vatten du tänker använda din sup i. Och om syftet till exempel är tillsammans med dina barn, för att träna yoga eller kanske bara för att få lite motion samtidigt som du kan njuta av utsikten.

Det finns flera modeller av bra SUP för nybörjare och om man är osäker på vilken typ som kan vara den bäst lämpade, kan man testa sig fram i en del butiker. Eller kanske finns det ett uthyrningsställe eller båtresor med sportutrustning, som ger dig möjligheten med att testa olika typer.

Vi på standuppaddleboarding har tagit fram våra bästa sup brädor för nybörjare utifrån, pris, populäritet och egna tester. Välj sup bräda utifrån dina behov och jämföra den med de funktioner som produkten erbjuder.

Sup Sport 10% Rabattkod

Nya kunder får 10% Rabatt på sin första beställning. Anmäl dig till nyhetsbrevet.
SOMMAR22
Visa Rabattkod ➜
Pågående erbjudande
ribbon

Addnature 10% Rabattkod

Nya kunder får 10% Rabatt på sin första beställning. Anmäl dig till nyhetsbrevet.
Aktivera Rabatt ➜
Pågående erbjudande

Hur väljer jag rätt Sup bräda?

⬇︎ Sup bräda nybörjare⬇︎

Kona Core Air SUP 12.6
Kona Core Air SUP 12.6 - instegsbrädan från Kona.

Ok, så du är ute efter en bra och prisvärd SUP-bräda? Har du ännu inte speciellt mycket erfarenhet, eller du kanske redan är riktigt duktig men du skulle vilja ha med åtminstone delar av familjen på dina äventyr på öppet vatten? Då ska du titta närmare på Kona Core Air SUP 12.6! 

Denna högkvalitativa SUP-bräda är perfekt för alla som vill njuta av tiden på vattnet utan problem. Brädan har ett bra grepp som gör den lätt att hantera, en utbytbar fena för enkel manövrering och den är tillräckligt stabil för att klara alla typer av vatten utan problem. Dessutom är Kona Core Air SUP 12.6 lätt att styra, vilket gör den till det perfekta valet för alla som vill ha en fantastisk tid på vattnet!

 • Vikt: 13,5 kg bärvikt (inkl. bräda)
 • Längd: 381 cm
 • Bredd: 77,5 cm
 • Höjd / Tjocklek: 15,2 cm
 • Volym: 302 liter
 • Max Tryck: 20 psi / 1,38 bar
 • Rekommenderat Tryck: 15-17 psi / 1-1,2 bar
 • Mått Ihoprullad: 90 x 46 x 29 cm i ryggsäck
Ett prisvärt och bra nybörjaralternativ från Surplus

Surplus Basic Uppblåsbara SUP paket 9’4″ är den perfekta brädan för alla nivåer. Med sin enkla uppblåsning och snabba montering är den här brädan extremt stabil och lätt att hantera, vilket gör den perfekt för nybörjare eller de som vill njuta av en lugn paddling och njuta av naturen. 

De högkvalitativa material som används i den här brädan gör den hållbar och långlivad, så att du kan njuta av många års användning. Den praktiska bärväskan gör att du kan ta med dig din bräda vart du än går. Oavsett om du paddlar på lugnt vatten eller njuter av en dag ute på vågorna är Surplus Basic Inflatable SUP package 9’4″ det perfekta valet för alla som letar efter en bra allround paddelbräda.

Rekommenderad maxvikt95kg
Mått9’4″
Bredd76cm
Längd285cm
Tjocklek10cm
Vikt9kg
Rekommenderat lufttryck12-13psi
Saimaa Kayaks PIKE Canoe 10.0, SUP Board
Perfekt för stugan, lätta vandringar, paddling, yoga och gemensamt nöje – den ultimata förstagångsbrädan.

Saimaa SUP Pike Canoe 10.0 är en uppblåsbar SUP-bräda som passar både nybörjare och erfarna paddlare. Den har förbättrats med en starkare dropstitch-kärna och ökad bredd för ökad stabilitet och komfort. Med sina 305 x 79 x 15 cm är den lätt att hantera och perfekt för avslappnad paddling, yoga eller solbadning. Paketet inkluderar allt du behöver, som paddel, pump, ryggsäck och reparationskit. Med sin riktningsstabilitet och lätta vikt på 8,2 kg är det ett utmärkt val för både barn och vuxna. Idealisk för förstagångsanvändare och avslappnade vattenaktiviteter vid stugan.

 • Mått: 305 x 79 x 15 cm
 • Rekommenderat lufttryck 15PSI, maximal lastkapacitet 100kg
 • Längdjusterbar paddel, max 210cm, vikt 960g
Supworld by SurPlus Hawaii SUP-brädan är ett perfekt val för en bred publik, särskilt lämplig för familjer. Dess stabila konstruktion och allround-design gör den till ett bra alternativ för människor i alla åldrar och med varierande erfarenhetsnivåer.
 

Nybörjare kommer att uppskatta brädans stabilitet och förmåga att ge en trygg start inom stand up paddleboarding. För rekreationella paddlare erbjuder den en avslappnad paddlingsupplevelse och möjligheten att utforska vattenmiljöer i en bekväm takt.

Denna SUP-bräda är också attraktiv för prismedvetna köpare. Dess högkvalitativa PVC-konstruktion och det kompletta paketet till ett konkurrenskraftigt pris gör den till ett ekonomiskt och värdefullt val. 

Rekommenderad maxvikt140kg
Mått10’8″
Bredd82cm
Längd325cm
Tjocklek15cm
Vikt11,6
Rekommenderat lufttryck12-13 PSI
2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10
SUP-bräda för en bred variation av vattenaktiviteter, oavsett erfarenhetsnivå.

Letar du efter en mångsidig och stabil SUP-bräda? Sök inte längre än till 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10. Den här brädan är perfekt för dig som vill ha en bekväm yta att paddla på, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren paddlare. Den breda kroppsdesignen ger utmärkt stabilitet, så att du kan njuta av din tid på vattnet utan att behöva oroa dig för att tippa över. 

2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10 passar alla som söker en pålitlig och mångsidig SUP-bräda för en bred variation av vattenaktiviteter, oavsett erfarenhetsnivå.

 • Mått: 305 x 76 x 15 cm
 • Maxvikt: 120 kg
SURPLUS Marina - Uppblåsbara SUP paket 10'8"
Perfekt SUP för hela familjen. SUP brädan är riktigt stabil med en tidlös design.

SURPLUS Marina – Uppblåsbart SUP-paket 10.8 är vår bästsäljare av en anledning! Dess klassiska design och stabila konstruktion gör den perfekt för alla vattenäventyr, oavsett om du paddlar på en sjö, flod eller hav. Den medföljande SUP-pumpen gör det enkelt att blåsa upp och tömma brädan, så att du kan ägna mer tid åt att njuta av din tid på vattnet. 

Marina kommer också med en avtagbar fena för ökad stabilitet, vilket gör den perfekt för nybörjare eller de som vill paddla avslappnat. Så vad väntar du på? Ge dig ut och utforska med SURPLUS Marina – uppblåsbart SUP-paket 10.8!

Rekommenderad maxvikt140kg
Mått10’8″
Bredd82cm
Längd325cm
Tjocklek15cm
Vikt11,6
Rekommenderat lufttryck12-13 PSI

Är SUP bra träning?

Det finns egenskaper på en bräda som vänder sig till många nybörjare och det kan vara klokt att främst tänka på dessa. Istället för att lockas av att direkt satsa på en sup bräda som hjälper till med högre fart och lek i vågor. En bra SUP för nybörjare ger nybörjaren bättre möjligheter med att lära sig tekniken och att snabbare kunna ha roligt med sin bräda.

Man kan också säga att din bästa SUP brädan för nybörjare ger både dig, barnen och kanske andra fler gjädeltimmar. SUP bräda nybörjare är lättare att manövrera och passar därmed merparten som vill paddla runt ståendes på en bräda. Med fokus på att få mer motion i sin vardag.

Vare sig man söker en bra sup bräda för nybörjare eller är mer van inom sporten, så bör man tänka på nedanstående faktorer: 

 • Form och egenskaper på brädan
 • Brädans volym och tjocklek 
 • Din egen längd och vikt
 • Om det passar bättre med en hård variant eller en uppblåsbar

Är sup bra träning för alla?

Med SUP bräda nybörjare rekommenderas det ofta en bräda med egenskaper som gör att den är lättare att manövrera. Med andra ord en rundad bräda som är lite bredare i formen. De ger bättre stabilitet och passar bra för lugnare vatten, vilket även är att föredra för nybörjare. Det blir lättare att lära sig tekniken och på så vis kommer sporten att förse dig med mer nytta och nöje.

Med en paddleboard som är längre och med en spetsig form kan man ta sig fram på ett snabbare sätt än de andra modellerna, men detta är inte vad man främst bör tänka på som nybörjare. En SUP bräda för nybörjare kan ge tillräckligt med fart vare sig man är helt nybörjare eller har hunnit lära sig en del gällande tekniken. 

Man ska inte heller glömma bort att hela kroppen tränas och i början kan man snabbt bli trött i kroppen, och det är skönt med en lättmanövrerad paddleboard som man lättare kan ta sig tillbaka på. Även de personer som regelbundet är aktiva med annan fysisk träning bör tänka på en bra SUP-bräda nybörjare startar med. Många muskler och leder får arbeta under helt nya förutsättningar.

Vad menas med SUP bräda för nybörjare?

Förutom att din bräda bör vara lite bredare med en rundad form finns det andra faktorer att titta på för att välja ut en riktigt bra SUP bräda för nybörjare. När det gäller brädans volym och tjocklek behöver man bland annat ta hänsyn till sin egen vikt.

En rekommendation är att de som väger mer än 70 kg ska välja en bräda med en tjocklek på 6 tum. Med denna tjocklek blir brädan även mer stabil, vilket kan vara bra att tänka på om barnen ska vara med på brädan. Oavsett om man väger över 70 kg eller inte. 

En av rekommendationerna för att finna en bra SUP bräda för nybörjare är att den ska vara lite kortare i längd. Däremot beror det även på personens vikt. För de som väger mer än 85 kg är det bättre att använda en bräda som har en längd på 12.6. Medan de som ligger runt exempelvis 70 kg kan få ut liknande egenskaper med en kortare bräda.

Vilken SUP ska man välja?

Den främsta och största fördelen med en uppblåsbar variant av SUP-bräda för nybörjare är att den är lättare att ta med sig till olika utflykter eller resor. Vilket kan vara väldigt smidigt när man behöver packa lite lättare. Till exempel då det är ont om plats för packningen eller om man ska resa med tåg eller buss.

Jämfört med en hård paddleboard är den uppblåsbara inte lika styv och kan därmed krävas mer styrka och vana för att lyckas med mer fart och bättre manövrering av brädan. Å andra sidan har många typer av uppblåsbara försetts med bättre kvalité och egenskaper. Så det kanske kan vara värt med en mer noggrann jämförelse. Beroende på hur du tänker resa med din bräda.

Om du är säker på att det inte kommer bli svårigheter med att frakta en fast sup bräda kan det vara smidigare med en fast variant. Med hänsyn till att merparten är tillverkade av olika lager av material som ger bättre hållbarhet och den kan vara lättare att hantera i vattnet. Dessutom kan man börja använda den direkt man kommer till platsen, eftersom man inte behöver tänka på att fylla på med luft i den.

Vilken SUP bräda är bäst?

Förutom att din bräda bör vara lite bredare med en rundad form finns det andra faktorer att titta på för att välja ut en riktigt bra SUP bräda för nybörjare. När det gäller brädans volym och tjocklek behöver man bland annat ta hänsyn till sin egen vikt. 

En rekommendation är att de som väger mer än 70 kg ska välja en bräda med en tjocklek på 6 tum. Med denna tjocklek blir brädan även mer stabil, vilket kan vara bra att tänka på om barnen ska vara med på brädan. Oavsett om man väger över 70 kg eller inte. 

En av rekommendationerna för att finna en bra SUP bräda för nybörjare är att den ska vara lite kortare i längd. Däremot beror det även på personens vikt. För de som väger mer än 85 kg är det bättre att använda en bräda som har en längd på 12.6. Medan de som ligger runt exempelvis 70 kg kan få ut liknande egenskaper med en kortare bräda.

Behov av träning med brädan på land?

Det finns flera olika övningar eller mindre kurser för nybörjare med SUP bräda. Det är upp till var och en, men det kan vara en god investering. Varje fall för att lära in grunderna med hur man på bästa sätt tar sig upp på sin bräda, hur man ska hålla paddeln och hur man ska föra paddeln i vattnet.

Dessa saker är såklart lättare att utföra när bräda ligger på land, men en del anser att det känns lite tryggare med att känna till en del tekniker innan man tar sig upp på brädan i vattnet. Dessa tekniker kan man ju med fördel även träna på hemma framför tv:n eller datorn, tillsammans med en kunnig instruktör via en kurs på internet.

Behövs inte många tillbehör

Förutom att finna en bra SUP för nybörjare finns det en del tillbehör som kommer väl till pass. Den stora fördelen här är att man inte behöver så många med sig, beroende på vilken typ av sup bräda man har valt att träna med.

 • Du behöver en paddel och rekommendationerna för nybörjare är att paddeln ska vara 20-25 cm längre än din kroppslängd. Med längre paddel kan du stå mer upprätt under tiden du paddlar. Om du däremot är tillräckligt stark för att kunna stå mer framåtböjd under träningen kan det vara mer lämpligt med kortare paddel.

 • Om det inte medföljer en leash till din bräda så bör detta inköpas samtidigt. Det är av ren säkerhet, för att snabbt återkomma till bräda efter att ha ramlat i vattnet. För även om man känner sig säker på tekniken med SUP, så får man räkna med att några gånger hamnar i vattnet.
 • En flytväst som passar för aktiviteter som SUP är en annan säkerhetsfråga. Oavsett ålder eller erfarenhetsnivå. Tänk dock på att du ska kunna röra dig fritt.
 • För de som har valt en uppblåsbar bräda behövs en pump. Många gånger medföljer en typ av pump när man köper brädan, men en del väljer att även köpa en mer effektiv sort.
 • Väska eller någon typ av skydd. Det bli lättare att bära med sin bräda och den får skydd mot smuts och skador. Om du har en uppblåsbar bräda, så tänk på att den inte ska vara blöt när den viks ihop och packas ner i en väska.

FAQ - Sup bräda för nybörjare

En sup bräda, eller stand-up paddleboard, är en lång och bred surfbräda som man står på och roddar med en lång paddel. Det används för att åka på stilla vatten och kan också användas för yoga och fitness.

Som nybörjare rekommenderas det att välja en längre och bredare bräda för att få mer stabilitet och enkelhet att hålla balansen. En bräda mellan 10-12 fot är vanligtvis lämplig för nybörjare.

För att hålla balansen på en sup bräda, börja med att stå mitt på brädan med fötterna bredvid varandra. Håll paddeln med båda händerna och försök att hålla en neutral kroppshållning med benen lätt böjda. Försök att titta långt fram på brädan för att hjälpa dig att hålla balansen.

För att paddla på en sup bräda, stå mitt på brädan med fötterna bredvid varandra och håll paddeln med båda händerna. Börja med att sätta paddelbladet i vattnet nära brädans för och dra det bakåt genom vattnet för att skapa framdrift. Byt sedan sida på paddelbladet och upprepa processen.

Det är möjligt att åka sup bräda ensam, men det är alltid rekommenderat att ha någon annan med dig för säkerhetsskäl, speciellt om du är en nybörjare. Det är också bra att ha någon som kan hjälpa till om det skulle uppstå något problem.

 

Din sup bräda bör förvaras på en torr plats, undvik att förvara den utomhus eller i fuktig miljö. Det är också viktigt att hålla brädan ren och torka av den efter varje användning. För att skydda din bräda mot skador kan du använda en brädväska eller täcka den med ett täcke.

En sup bräda kan användas för att surfa, men det är vanligtvis inte det bästa valet eftersom de är större och långsamma jämfört med vanliga surfbrädor. Sup brädor är oftare använda för att åka på stilla vatten och andra aktiviteter.

Det är rekommenderat att använda en speciell sup paddel eftersom de är längre och har en annan form på paddelbladet för att ge bättre prestanda och komfort under paddling.

Det är viktigt att bära en flytväst när man åker sup bräda speciellt om du är en nybörjare och om du åker på öppet vatten eller om det finns starka strömmar.

Vi har samlat rabattkoder och rea på ett och samma ställe så att du kan köpa din sup bräda så billigt som möjligt. 

Klicka här för att komma till sup bräda rea och få extra rabatt.

Bästa Sup bräda nybörjare

 1. Kona Core Air SUP 10.8
 2. Surplus Basic – Uppblåsbara SUP paket 9’4″
 3. Surplus Basic – Uppblåsbara SUP paket 9’4″
 4. Saimaa Kayaks PIKE Canoe 10.0, SUP Board
 5. Supworld Hawaii by Surplus SUP paket
 6. 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10
 7. SURPLUS Marina – Uppblåsbara SUP paket 10’8″